ישנה דעה רווחת בקרב הציבור הכללי כי מודבר בתופעת שוליים, שהינה בעיקר נחלתן של אוכלוסיות חלשות, או קורית על רקע משברים כלכליים, התמכרויות ונסיבות חיים מורכבות אחרות. עם זאת, הנתונים בשטח מספרים סיפור שונה בתכלית. המציאות העגומה היא כי זאת היא סוגייה רחבת היקף, בישראל ובעולם כאחד, וחוצה גבולות לאומיים, תרבויות ומעמדות סוציו-אקונומיים. אין ולו קבוצה אחת שחפה ממנה.
ארגון הבריאות העולמי (WHO) מעריך כי ברמה הגלובלית, כ-1 מכל 3 נשים יחוו במהלך חייהן אלימות פיזית ו/או מינית על ידי בני זוג. בישראל, הסטטיסטיקה מדאיגה לא פחות, כאשר דיווחים מצביעים על כך שחל זינוק מעורר דאגה במספר הנשים שנרצחו על ידי בני זוגן או בני משפחתן במהלך שנת 2023 (אם בשנת 2022 נרצחו 24 נשים, הרי שבשנת 2023 נרצחו 29 נשים).
על אף התפיסה הרווחת כי רצח נשים במשפחה היא תופעה הנפוצה בעיקר בחברה הערבית, הנתונים הסטטיסטיים מראים כי 50% מהנרצחות הן דווקא יהודיות ו-41% בלבד מהמגזר הערבי. מספרים אלו מייצגים עלייה מתמדת ומדגישים ביתר שאת את הצורך הבהול בהתערבות ממשלתית.
נתונים נוספים מציגים כי בישראל אחד מכל שישה ילדים יסבול מאלימות בבית.
על אף שהתערבות ממשלתית עשויה לתרום משמעותית למיגור התופעה ולהציל חיים, בראש ובראשונה, חשוב לדעת כיצד להתמודד עם מצבים כגון אלה באופן פרטני כאשר נתקלים בהם. כאן, נסביר כיצד יש לנהוג בכל סיטואציה וכיצד לבחור בייעוץ משפטי יעיל ואמין.
אלימות במשפחה אינה טומנת בחובה אך ורק היבט של תוקפנות פיזית, אלא טווח רחב של התנהגויות פוגעניות שלכולן מכנה משותף אחד – הן מהוות כלי עבור בן משפחה אחד כדי לשמר את שליטתו על בן זוג אחר או על הילדים ולהטיל מורא במסגרת מערכת יחסים משפחתית.
התנהגויות אלו יכולות להתבטא בצורות שונות, לרבות:
החוק למניעת אלימות במשפחה, התשנ"א-1991 מעניק תוקף למספר כלים משפטיים שנועדו להבטיח שכל אדם הסובל מאלימות במסגרת המשפחתית יוכל לקבל הגנה ולהפסיק את מסכת הפגיעה. חוק זה מגדיר אלימות במשפחה באופן רחב וכולל התעללות פיזית, רגשית, מינית וכלכלית. כאמור, עיקרו של החוק הוא הסדרת המנגנונים להגנה וכמו כן, העונשים על הפרת צווים אלה.
מנגנון אחד המוסדר תחת חוק זה הוא צו הגנה – מסמך משפטי הניתן על ידי בית המשפט, האוסר על הפוגע לכאורה ליצור כל קשר עם הנפגע או לפנות אליו. בישראל, תהליך קבלת צו הגנה מתחיל בהגשת תלונה במשטרה או פנייה לגורם סוציאלי. כאן בדיוק נכנסת החשיבות של נכונות הנפגעים להתמודד עם המצב. לאחר מכן, מועברת התלונה לבית המשפט שיבחן את חומר הראיות ויקבל החלטה האם קיימת עילה מספקת להוציא צו הגנה.
צו הרחקה הוא צו משפטי האוסר על הפוגע להיכנס אל בית המשפחה או להתקרב עד מרחק מסוים שיקבע בית המשפט אל הנפגע/ת, לפי הצורך. צווי הרחקה ניתנים בדרך כלל במקרים בהם קיים סיכון לפגיעה מיידית בקורבן או כאשר לתוקף יש עבר של אלימות. בישראל ניתן להוציא צווי הרחקה על ידי בית המשפט לפי בקשת הנפגע או המשטרה. במקרים מסוימים, עשוי הצו לכלול איזוק אלקטרוני המתריע לרשויות באופן מידי ככל שהפוגע מפר את הצו. עם זאת, נכון להיום החוק מתיר אמצעי זה רק במקרים קיצוניים.
כיום יותר מתמיד זמינים שלל אפיקים להתמודדות עם תופעה זו. אלו כמה מהצעדים שחשוב לנקוט בהם כדי להבטיח את רווחת כל המעורבים.
אין ספק שבקשות הנוגעות לאלימות במשפחה מופיעות בעיקר במסגרת תיקי משפחה בכלל ובתיקי גירושין בפרט. בקשות אלו לעתים קרובות עשויות להפוך את ההליכים לסבוכים ולהשפיע באופן ניכר על תוצאות המשפט.
במקרים בהם קיימת אלימות במשפחה, עלול להיות קשה לקורבן להמשיך בקשר וגירושין עשויים להיות האפשרות הטובה ביותר לביטחונו ולרווחתו. עם זאת, זוגות מסוימים עשויים לבחור להתמודד עם הבעיות שלהם ולבקש עזרה להתמודד עם האלימות מבלי לסיים את הנישואים. ככל שישנה מוכנות של הצד השני, אין ספק כי קיימים אפיקים טיפוליים יעילים.
במקרים של אלימות במשפחה, ייעוץ משפטי הוא חיוני כדי להבטיח את שלומו ורווחתו של הקורבן. עורך דין אלימות במשפחה המומחה לדיני משפחה יכול לעזור לנפגעים להבין את זכויותיהם ולפרוש בפניהם את כל טווח האפשרויות הזמין להם. ההדרכה המקצועית בשלב מוקדם תאפשר להבין כיצד פועלת מערכת המשפט ולגבש אסטרטגיה מושכלת. המומחיות של עורך הדין בתיקים אלו מאפשרת להציג את טיעוני הקורבן באופן משכנע, מושכל ומבוסס נתונים ולהבטיח כי צו ההגנה יונפק במהירות. מן הרגע בו חיי הקורבן מוגנים, יהיה קל הרבה יותר לתכנן את הצעדים הבאים.
עורך הדין יסייע לקורבן לאסוף חומר ראייתי משכנע, יבנה את כלל מערך הטיעונים ויבטיח שקולו יישמע. חשוב שנזכור, אלימות במשפחה עשויה להכריע את הכף בתיקי גירושין המתנהלים בבית המשפט לענייני משפחה. מצד שני, אי התמודדות עם המצב עשוי להוביל להשלכות טרגיות. פנייה לייעוץ משפטי בהקדם, אם כן, עשוי לא רק להבטיח שמירה על האינטרסים בתיק, אלא גם להציל חיים.
* יובהר, כי אין במידע כאמור לעיל, כדי לשמש או להיחשב כייעוץ משפטי ו/או המלצה משפטית ו/או חוות דעת משפטית ו/או תחליף לייעוץ משפטי מכל סוג. כל המסתמך על המידע באתר זה עושה זאת באחריותו המלאה ועל דעת עצמו בלבד!
ראשון – חמישי: 08:30-18:00
שישי: סגור
שבת: סגור
© 2024 משרד עו”ד רועי גולדשטיין – Roey Goldstein Law Firm – All rights reserved – Designed by JT Design