חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

הבטחת העתיד: התפקיד של הסכם ממון

הסכם ממון הינו הסכם נפוץ, כאשר בניגוד לתפיסה הרווחת, זהו ממש לא תהליך השמור רק לעשירים או לזוגות בהם אחד הצדדים מגיע מרקע של ריבוי נכסים ורכוש. בעוד שהסכם כזה בהחלט יכול לשמש להגנה על כסף, נכסים ורכוש שנצברו לפני הכניסה למערכת היחסים ומיסודה הרשמי, אך במקרים רבים ההסכם משמש להבטחת והגנה על העתיד הכלכלי והאישי של בני הזוג ואף של צאצאים במקרה של פרידה וגירושים.

עו"ד רועי גולדשטיין, מומחה בדיני משפחה בעל ניסיון מעשי מוכח ועשיר בתהליכי עריכה ואישור הסכם ממון ובעלים של משרד עו"ד בוטיק בחיפה, מסביר אודות הסכמי ממון והתפקיד שלהם במציאות של היום. אם חיפשתם פרטים לגבי אישור ונוסח הסכם שיתאים לכם, הגעתם למקום הנכון ומיד תדעו ותבינו הכל.

 

מהו הסכם ממון?

ראשית, הסכם או חוזה ממון נקרא גם לעיתים הסכם חיים משותפים, הסכם זוגיות או הסכם נישואין, כאשר יש ניואנסים ואלמנטים שונים לכל מונח כזה מבחינת מרכיבי ומאפייני ההסכם. כאן אנו מדברים ומסבירים לגבי הסכם חוזי בעל תוקף משפטי בין בני זוג – שניכם חותמים ומאשרים אותו – אשר מסדיר את כל ההיבטים הנוגעים לחלוקת רכוש, נכסים, כסף וגם חובות במקרה של פירוק הקשר. ההסכם נוגע במקרים רבים בעיקר לרכוש ונכסים שנצברו לחוד ולפני מיסוד רשמי של מערכת היחסים, אך באופן כללי הסכמים אלו כוללים התייחסות רחבה, מפורטת ומותאמת אישית גם לנכסים ורכוש שנצברו יחד תוך כדי הנישואים.

  • הסכם אינדיבידואלי המותאם לכל סוג של מסגרת חיים משותפת.
  • מתייחס למגוון רחב של היבטים כלכליים ופיננסיים ולתרחישים אפשריים במערכת היחסים.
  • מנוסח על ידי עורך דין הסכם ממון וצוות מקצועי ומנוסה ומהווה הסכם בעל תוקף משפטי המקבל את אישורו של בית המשפט.
  • מספק וודאות אישית, ידועה מראש ומחייבת משפטית לגבי חלוקת רכוש ונכסים במקרה של פרידה.

אספקטים רבים משפיעים על ההחלטה לקיים חיים משותפים. כל אדם הוא בעל השקפת עולם שונה משל חברו ותפיסה שונה של המציאות. בנוסף, כל אחד מביא עמו לתוך מערכת יחסים את עולם ערכיו וגם את נכסיו הגשמיים אשר צבר לאורך השנים בעבודה רבה ומאומצת ולעיתים גם כתוצאה ממתנות או ירושות שקיבל או עתיד לקבל במהלך הנישואין (או קודם לכן). ההתלבטויות והחששות הנובעות מהחלטה על מסגרת חיים משותפת הן טבעיות ומובנות.

 

חוזה הסכם ממון - רועי גולדשטיין

 

כדי להתמודד מראש עם קונפליקטים ובעיות שעשויות לצוץ בהמשך הדרך, קיים פתרון שהולך ותופס תאוצה בקרב כל שכבות האוכלוסייה – הסכם ממון. כאשר כאמור הסכם חוזי מחייב ומוכר משפטית שכזה משמש גם להגנה על זכויות כלכליות של בני הזוג במקרה גירושים, כולל הגנה כלכלית על הצד שנכנס לקשר הזוגי מתוך סיטואציה כלכלית-פיננסית חלשה יותר מהצד השני.

 

לא תכנית גיבוי לגירושין

למרות שהסכמי ממון נתפסים לפעמים בתור תכנית גיבוי למקרה של גירושין ולמרות שאכן יש אנשים הנכנסים לתהליך חוזי כזה מתוך תפיסת מציאות כזו, אנחנו משרד עו"ד גולדשטיין מציעים זווית ראייה חלופית, רחבה יותר. הסכם הקובע כללים ופעולות לגבי חלוקת כסף, רכוש, נכסים וגם חובות בין בני זוג במקרים שונים – בדגש על סיום רשמי של הקשר לא מהווה תכנית גיבוי למקרה של גירושים או חלילה תכנית "מילוט" מקשר זוגי ממוסד, אלא ההסכם הזוגי הזה משרת מטרה רחבה יותר.

היעוד שלו במהותו הבסיסית והטהורה ביותר אינו להגן על אינטרסים כלכליים של מי מהצדדים אלא להוות חיזוק לקשר ולתת לקשר בסיס איתן ויציב, המוגדר רק באהבה ורצון לחיות יחד ולא מוגדר או מונע מאינטרסים כלכליים, ידועים או נסתרים.

עריכה ואישור משפטי של ההסכם, בתהליך שקוף של שיח והסכמות ועם ליווי מקצועי, רגיש ומכבד של עו"ד, מאפשרת תקשורת פתוחה בין בני ובנות זוג לגבי עניינים פיננסיים וכלכליים, הוא מבהיר ציפיות, מייצר ודאות ובהירות ומבסס קווים מנחים ידועים מראש לחלוקת רכוש ותמיכה כלכלית במקרה גירושים ואף חלילה למקרה של מוות מוקדם של מי מבני הזוג.

הלכה למעשה, הרבה אנשים והרבה זוגות לא יודעים באופן מלא מה זה הסכם ממון, מה שמוביל לתפיסות שגויות ולא אחת לכניסה לא אידיאלית לתוך התהליך. ליווי צמוד, מקצועי ומותאם אישית מפיג המון מהחששות והקונפליקטים ומאפשר תהליך מכבד, מכובד, שקוף ומכוון לחיזוק האמון והקשר בכללותו.

 

למה לקיים חוזה הסכם ממון?

הסטטיסטיקה אינה משקרת – לפי לא מעט מקורות ונתונים, שיעור מערכות היחסים שנקטעות בטרם עת במדינת ישראל הוא כ- 50%, קרי כל זוג שני נפרד זה מזה בשלב כזה או אחר של חייו. אפילו אם נתוני האמת נמוכים יותר, עדיין אחוזי הגירושים בישראל גבוהים והולכים ועולים עם השנים.

הסכם ממון עם תוקף משפטי שנערך על ידי עורך דין לענייני משפחה מומחה להסכמי ממון זוגיים, מסדיר את נושא הרכוש והנכסים של בני הזוג, עוד בשלב הראשון של היחסים (טרם מיסודם), כך שכל הצדדים יודעים מראש איך ובאיזה אופן יחולקו כספים, רכוש וגם חובות – וגם יכולים לדעת את שווי הממון שיוותר בידם לאחר פירוק הזוגיות.

ההסכם מונע סכסוכים לא נעימים, אשר עוד פחות נעים לעסוק בהם ברגע הפרידה. מבחינה זו הוא מותאם אישית שתפור למידות הלקוח, שינוסח בצורה מקצועית ואיכותית יכול למנוע לא מעט וויכוחים ומריבות, אשר נסובים סביב חלוקת רכוש, כסף, זכויות כלכליות וכן הלאה.

 

מטפלים מראש בבעיות פוטנציאליות, תוך הגעה להסכמות

בכך שמטפלים ב"שדה המוקשים" (זה ממש לא חייב להיות שדה מוקשים ועם הליווי המתאים התהליך שקוף, פתוח, מכבד וגם מחבר ומקרב!) לגבי חלוקת רכוש – בעיקר כזה שנצבר לפני מיסוד הקשר אך גם אחריו – מראש ופועלים באופן פרו-אקטיבי ומכובד, הסכם הממון מחזק ומעצים את האמון והשקיפות בתוך קשר נישואים, אפילו מניח את היסודות לשותפות בטוחה, ידועה מראש שתורמת ומחזקת את שני הצדדים בה.

 

לא לבעלי ממון בלבד!

הסכם ממון בין בני זוג אינו עניין לעשירים בלבד ומי שנכנס לקשר עם הרבה רכוש או כסף, למרות שבמקרים דוגמת אלו בהחלט יש מקום והיגיון לערוך הסכם משפטי ברור ומחייב הידוע מראש לשני הצדדים. בפועל, הסכמי ממון מתאימים גם לזוגות צעירים המתחילים את חייהם המשותפים ללא צבירת נכסים משמעותיים – ולו רק משום שהוא מכניס ודאות ובהירות לגבי חלוקת המשאבים במקרה פרידה, מונע מראש מלחמות כלכליות בתהליכי גירושין כואבים ומכוערים ומאפשר שקיפות, פתיחות ואמון כבר מתחילת הקשר.

זהו הסכם הוא הסכם אינדיבידואלי  – מותאם באופן אישי לכל אדם ולכל סוג של מסגרת חיים משותפת: ידועים בציבור, נישואים דתיים או אזרחיים, הסכמי חיים משותפים ועוד.

הסכם הממון מביא בחשבון את כלל הרכוש והנכסים הקיימים בבעלות בני או בנות הזוג, ללא קשר לערכם הכספי או מספרם. כל אחד יכול לחתום על הסכם מסוג זה ומומלץ שיערוך הסכם מסודר ומפורט ככל האפשר.

 

מה צריך להיות בהסכם ממון כדי להפוך אותו להסכם טוב ומחייב מבחינה משפטית?

ראשית כל נדגיש שוב, ההסכם לא כולל רק התייחסות לחלוקת רכוש והוא לא מיועד רק כדי לדאוג שרכוש ונכסים שצד אחד נכנס איתם כבר לקשר יישארו רק שלו בפירוק הקשר. ההסכם יכול ולרוב גם צריך לכלול ולהסדיר היבטי חיים רבים. יש חשיבות לסוג ותזמון עריכת ההסכם, אבל הוא יכול לכלול הגדרה של סיוע כלכלי למי מבני הזוג במקרה פרידה, היבטים שונים לגבי חינוך ומשמורת על ילדים, מזונות לבן/בת הזוג ו/או לילדים, שינויים במקום מגורים וכיוצא באלו.

הסכם הממון שלכם צריך שיהיה מקיף ככל האפשר ושיהיו מפורטים בו כל הנושאים, הסעיפים וההיבטים החשובים לכם ביותר הרלוונטיים למציאות חייכם היום ועם מבט מושכל ומפוקח צופה פני עתיד. ליווי מקצועי ומדויק יסייע רבות בתכנון חכם ומדויק והתאמה נכונה של מרכיבי ההסכם אליכם כצדדים בעלי העניין.

נדגיש כי אסור חוקית להגדיר בהסכם כי צד בזוגיות יקבל חלק מהרכוש רק תמורת מתן גט והסכמה לפרק את הקשר, כמו כן אסור להגדיר בהסכם סנקציות כלכליות אם מי מהצדדים מסרב לתת לצד השני גט.

 

חוק יחסי ממון ומתי הוא נכנס לפעולה

חוק יחסי ממון נכנס לתמונה ולפעולה בכמה וכמה מקרים, ראשית החוק מגדיר שלבני זוג יש זכות חוקית לנסח ולאשר הסכם ממון זוגי. שנית, החוק מגדיר כיצד ההסכם צריך להיות מוגש ואיזה גוף רשמי מאשר אותו כדי שיהיה תקף ובר אכיפה: בית משפט לענייני משפחה, בית דין רבני/דתי במקרה של הסכם ממון לאחר הנישואין או אישורו אצל נוטריון להסכמים לפני הנישואין.

חוק יחסי ממון נכנס לפעולה גם בהקשרים אחרים, למשל הוא מגדיר כי דירה הרשומה על אחד מבני הזוג עוד לפני מיסוד הקשר, לא תוגדר אוטומטית כשייכת גם לבן/בת הזוג, זאת כי במקרים רבים הלכת השיתוף מתייחסת לרכוש שנצבר גם לפני הנישואים.

 

למה הסכם ממון הוא חובה?

אין חובה חוקית כמובן, אבל עריכת הסכם ממון מאוד מומלצת על ידי גורמי מקצוע רלוונטיים, מעורכי דין לענייני משפחה ועד מומחי ויועצי זוגיות, יועצים לזוגיות פרק ב' וכן הלאה. למרות השם המורכב ולעיתים הלא-רומנטי שיצא להסכמים אלו, בפועל זוהי דווקא דרך יעילה מאוד להכנסת ודאות, בהירת, שקיפות ואמון למערכת יחסים שמסדירה מראש דברים שבתוך תהליך פרידה רגשי וסוער הרבה יותר מאתגר וקשה להסדירם בצורה מושכלת וחכמה.

 

מי צריך הסכמי ממון?

כאמור, כל זוג יכול להרוויח מכך הרבה. זוגות שזקוקים להסכם מסוג זה אף יותר הם זוגות בפרק ב' שכבר יש להם גם רכוש ונכסים וגם לרוב ילדים ומחויבויות, זוגות בהם צד אחד מגיע עם רכוש רב יחסית ו/או ממשפחה "בעלת אמצעים", זוגות בהם אחד הצדדים הוא בעל עסק יחסית גדול ומצליח (גם כדי להגן על הצד השני מחבות אישית לחובות שהצד השני צבר). ויש כמובן עוד מקרים ודוגמאות נוספים.

 

 

זוגיות פרק א' ופרק ב' יש הבדל מבחינת הצורך בהסכם?

באופן כללי, לאו דווקא. אבל באופן טבעי זוגיות פרק ב' היא מורכבת יותר מבחינה זו, כי כאמור במקרים רבים בני הזוג מגיעים כבר עם נכסים, התחייבויות, ילדים, רכוש וכסף שצברו בשלב מוקדם בחייהם, כך שההסכם יכול להכיל יותר פרטים לגבי חלוקת הרכוש.

סוגי הסכמי ממון קיימים

כל ניסוח של הסכם ממון בין בני זוג הוא ייחודי, תואם לסיטואציה, להעדפות והרצונות של בני הזוג, למערך הנכסים הקיים וכיוצא באלו עם עוד שלל פרמטרים – דבר הממחיש ומדגיש את חשיבות ההתאמה האישית והליווי המשפטי המיומן והמדויק של אישור הסכם ממון עם עורך דין המתמחה בתחום.

אך לצד השונות בין מרכיבי ההסכמים השונים והספציפיות שהם צריכים לספק כדי להיות אמינים, מדויקים, ברי אכיפה ותוקף משפטי ומותאמים לבני זוג מסוימים, אפשר להגדיר שלושה סוגים עיקריים של הסכמי ממון.

  • לפני נישואין/ מיסוד הקשר: הסוג הנפוץ ביותר, נערכים ונחתמים לפני הנישואין עם מבט צופה פני עתיד וצמיחה משותפת. הסכם כלכלי המסדיר היבטים כלכליים וחלוקה של נכסים ורכוש – שהיה קיים מראש וגם כזה שנצבר יחד – וכיצד יחולק במקרה של פרידה. ניתן גם להגדיר נושאים לגבי מזונות ילדים או משמורת על ילדים!
  • הסכם ממון לאחר נישואין או מיסוד הקשר: הסכמים כלכליים זוגיים אשר נערכים ונחתמים אחרי שבני הזוג כבר נשואים רשמית (בנישואין אזרחיים או דתיים). במקרים רבים גם מקרים אלו מסדירים היבטים כלכליים מראש, כאשר הציפייה הזוגית היא לשנים ארוכות קדימה של זוגיות מוצלחת.
  • הסכם ממון בגירושין / פרידה: אלו פחות מקבלים התייחסות בקטגוריה של הסכמי ממון, אך הלכה למעשה הם בהחלט כאלו. הסכמים כלכליים בין בני זוג אשר נחתמים ומוסכמים כאשר כבר יש הסכמה וצעדים מעשיים לגבי גירושין או פרידה ופירוק הקשר.

 

נציין כי יש תתי סוגים של הסכמים כלכליים זוגיים אשר חופפים להסכמים אלו, הכל מאוד מותאם אישית וספציפי לבני הזוג. כך למשל הסכם ממון בין ידועים בציבור או הסכם חיים משותפים יכול להיות לפני מיסוד רשמי של הקשר או לאחר מכן, הסכם ממון ביחס לדירה של אחד מבני הזוג שאיתה נכנס לזוגיות או לעיתים אף לאחר הנישואין. וכן הלאה.

 

הסכם ממון לאחר נישואין – אפשרי?

כאמור כפי שצוין קודם לכן, זה בהחלט אפשרי וקביל משפטית לבצע הסכם ממון לאחר נישואין. הסכם כזה צריך להיות בנוי נכון ובצורה מתאימה וגם לקבל תוקף משפטי מבית משפט לענייני משפחה או מבית דין דתי. אך זה בהחלט אפשרי וזוגות רבים עושים זאת גם לאחר שכבר התחתנו, לפעמים שנים לאחר מכן.

 

לא לשכוח ביטוחים וזכויות פנסיוניות

כמו שההסכם מתייחס ומגדיר את כל ההיבטים הכלכליים של שייכות וחלוקת רכוש ונכסים בין בני זוג במקרה של פירוק הקשר, הוא צריך להכיל גם התייחסות מתאימה וחוקית לגבי זכויות לכספים של מי מבני הזוג הנמצאים בביטוחים, קרנות פנסיה, קופות גמל וכדומה. בין היתר כדי שאחרי היציאה לגמלאות לא יבוא צד מסוים בקשר, גם שנים אחרי הפרידה, וידרוש או תדרוש חלק מכספי הפנסיה או מזכויות סוציאליות אחרות.

 

מה עושים לגבי ירושה עתידית צפויה?

אם צד מסוים צפוי לקבל ירושה משמעותית ויש סביב הנושא הזה רצון להגדיר מראש אלמנטים לגבי חלוקה או השימוש בכספים, במקרה של פרידה או לאו דווקא פרידה, בהחלט ניתן להכניס סעיף ספציפי ומפורט לגבי העניין הזה להסכם.
גם כאן, לצורך הדיוק והתוקף המשפטי, רצוי בהחלט שעורך דין מומחה ינסח את הפרק הזה בפרט ואת ההסכם כולו בכלל.

נאמר כך: בגלל הסיכון המשמעותי שהקשר יסתיים בפרידה, ההסכם לא יכיל רק התייחסות לכספים או רכוש המתקבלים בירושה אלא הוא חייב לכלול התייחסות למקרים כאלו, אפילו אם אינם צפויים מראש.

 

מי מאשר הסכמי ממון?

במקרה של הסכמים הנחתמים לפני הנישואים או מיסוד הקשר באופן רשמי, מספיק אישור דרך נוטריון כדי לקבל תוקף משפטי. במקרים בהם ההסכם נחתם ונסגר אחרי הנישואין או ממש לפני פרידה, קיים צורך לקבל אישור גם מבית המשפט לענייני משפחה או מבית דין רבני.

 

ביטול הסכם ממון

בית המשפט יכול בהחלט לפסול ולבטל הסכם, אם הוא למשל לא כתוב או מנוסח בצורה תקינה וברורה, אם הוא כולל סעיפים והגדרות אסורים על פי חוק, אם ההסכם לא קיבל אישור מתאים מלכתחילה ושאר מצבים וסיטואציות נוספות. אך כן צריך לדעת כי בית משפט יכול להורות על ביטולו!

 

עריכת הסכם ממון – רק על ידי עורך דין מומחה

הסכמי הממון שלנו מנוסחים ונערכים על ידי צוות מקצועי ממשרדו של עורך דין רועי גולדשטיין, עם היכרות משפטית מעמיקה בתחום דיני המשפחה וחוק יחסי הממון ויתר החוקים הרלוונטיים בנושא.

לאחר חתימת הזוג על ההסכם, מקבל ההסכם את אישור בית המשפט ותוקף משפטי מחייב.

למשרד עורכי דין רועי גולדשטיין ניסיון בעריכת הסכמי ממון רבים מסוגים שונים ובהתאמה אישית לכל זוג, על פי השקפתו וערכיו, כל זאת תוך הקפדה יתרה על שיתוף בני או בנות הזוג בתהליך כולו מא' עד ת'.

על עקרון ההדדיות ועל התקנות המחייבות בחוק. זוגות רבים נעזרו לאורך השנים בשירותי משרד עורכי דין רועי גולדשטיין ובכך מנעו אי נעימויות וקונפליקטים בתוך המשפחה, כאשר הפעילו את הסכם הממון ופעלו על פי הוראותיו שסוכמו, נכתבו ונחתמו מבעוד מועד.

 

הסכם איכותי ומותאם אישית – עם משרד עו"ד גולדשטיין

אתם לאחר נישואין או לפניהם? ומחפשים נוסח הסכם ממון מדויק ונכון עבורכם ?

צריכים להכין ולאשר הסכם ממון על דירה השייכת רק לאחד או לאחת מכם?

משרד גולדשטיין בחיפה מתמחה בליווי זוגות בתהליכי הסכמי ממון, גיבוש ועריכת הסכמים בצורה מותאמת אישית, רגישה ומקצועית ללא פשרות וכמובן אישורם  כך שיהיה תקף ומחייב משפטית, אכיף ועונה באופן מלא להעדפות ולרצונות של שני בני הזוג – בהסכמה, שקיפות, תוך כדי שיח והסברים בצורה מכבדת ומכובדת לכל אורך הדרך.

לפרטים נוספים ולייעוץ, צרו קשר עם משרדנו – כאן

הבהרה: אין באמור במאמר זה כדי להוות תחליף לייעוץ משפטי ו/או ייצוג משפטי ואין לראות באמור בו ייעוץ ו/או ייצוג משפטי מכל סוג.