חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

התנגדות לצוואות

התפיסה הסטנדרטית היא שכאשר אדם נפטר והולך לעולמו ומותיר אחריו צוואה, אז זהו מסמך סופי, מחייב וכזה אשר מתאר את רצונו המלא והאמיתי של המוריש. אבל, המציאות, כמו ברוב המקרים, מורכבת יותר וישנם לא מעט מקרים בהם מי מהיורשים או מי שרואה עצמו יורש, אינם מרוצים מהצוואה או תופסים אותה כלא תקינה מסיבות כאלו ואחרות. מכאן נולד הליך התנגדות לצוואה של אדם – תהליך אפשרי, רלוונטי לא אחת ואשר חשוב להכיר ואשר מחייב ליווי צמוד של עו"ד המתמחה בתביעות בנושא בהתנגדויות לצוואה.

אם מצאתם את עצמכם מנושלים, לא מרוצים או חושבים שהיה פגם בהכנת הצוואה האחרונה של יקירכם ואתם שואלים את עצמכם האם ניתן לעשות משהו – דעו שבהחלט אפשר! ניתן לשנות את הצוואה ואף לבטלה.

עורך דין התנגדות לצוואה
Image by katemangostar on Freepik

כאמור, בניגוד למצב בו אדם נפטר ללא השארת צוואה מסודרת ותקפה להסדרת עיזבונו לאחר מותו ואז מופעל חוק ירושה לפי דין הקובע את סדר וזהות היורשים, אם יש מסמך המצווה כיצד לנהל ולחלק את העיזבון לאחר המוות, הנחת המוצא היא שכך אכן רצה המנוח וכך יהיה. בעוד שהרבה צוואות וירושות מחולקות בהתאם למסמך המצווה, לעיתים יורשים טבעיים או כאלו הרואים עצמם זכאים לירושה אינם מרוצים ומבקשים לערער על הציווי, לשנותו ואף לבטלו כדי שתופעל צוואה קודמת או תהליך ירושה על פי דין וכאילו לא היה ציווי חוקי על ירושה.

חשוב לציין ולהבין כי הקונספט המשפטי של התנגדות לצוואות נולד מתוך כך שעצם קיום מסמך המצווה על חלוקת ירושה – אפילו אם המסמך תקף ותקין לגמרי בירוקרטית-משפטית – אינו מהווה סוף פסוק. רשם הירושות הממשלתי דורש קיום מסודר ומלא של תהליך הפקת צו קיום צוואה, זהו צו משפטי רשמי המאשר את קיום המסמך המוריש מטעם המצווה ומאשר לחלק את העיזבון בהתאם להוראות אותו מסמך. ההתנגדות מוגשת ומנוהלת בתוך תהליך זה. עורך דין צוואות וירושות רועי גולדשטיין מסביר על הנושא המורכב והרגיש הזה.

יש עיזבונות בהם המנוח נישל את אחד או כל ילדיו מהירושה, נישל את בת זוגו מהירושה, בין אם זה המקרה או שמדובר על מקרה אחר, ניתן לפנות לבית המשפט לענייני משפחה ולהגיש עתירה רשמית.

עו"ד התנגדות לצוואה
Image by Freepik

מה זה צו קיום צוואה?

זהו מסמך רשמי המופק מטעם רשת הירושות ואשר מאשר שצוואתו של אדם שנפטר הינה תקינה, עברה התנגדויות לצוואה (אם היו כאלו) וניתן לחלק את העיזבון בהתאם להוראות שלה. הצו הוא החותם הסופי הנדרש המאשר כי הגדרות הירושה כפי שצוו תקינות וניתן ליישמן, ע"י המשפחה או ע"י צד שלישי שהוגדר לטובת העניין.

האם אפשר להגיש התנגדות לצו קיום צוואה?

כפי שכבר אמרנו, בהחלט ניתן להתנגד למתן צו קיום הצוואה. אגב, אפילו אם המתנגד לא יודע מיד ראשונה שהמנוח נפטר, חלק מתהליך הפקת הצו כולל פרסום הבקשה ברשומות הממשלתיות ובעיתונות. ניתן להגיש את ההתנגדות עצמאית או בסיוע של עורך דין מומחה לתחום, כאשר כמובן הליווי המשפטי הוא הדרך העדיפה.

מתי ניתן להתנגד לצוואה – זכויות המתנגד למול זכויות מבקש הצו

כמובן שהגשת ההתנגדות מוגבלת בזמן ולא ניתן להגיש או לבצע אותה לאחר שמסמך ההורשה כבר אושר ויצא לדרך. ניתן להגישה בטווח של 14 ימים מהיום שהבקשה למתן צו פורסמה רשמית. שימו לב שעצם ההגשה כרוכה בעמלה של קצת מעל 1,000 ש"ח.

התנגדות לצו ירושה
Image by Freepik

כיצד מתבצע הליך התנגדות לקיום צוואה?

יש תהליך מסודר ומוגדר שבאמצעותו מבצעים הגשת התנגדות למתן צו קיום צוואה, החל בתשלום האגרה והגשה מקוונת של הבקשה (או באופן פיזי), דרך ריכוז כל המסמכים הרלוונטיים ועד ניהול משפטי ובירוקרטי של כל הכרוך בכך.

דרך מי מגישים התנגדות לצוואה?

ההתנגדות מוגשת לרשם הירושות שבמשרד המשפטים. אם היא מתקבלת בשלב ראשון, היא מועברת לבית משפט לענייני משפחה. ואפשר להגיש אותה באחת משתי דרכים:

  1. באינטרנט, דרך אתר רשם הירושות.
  2. בעמדות הפיזיות של הרשם לפי המחוז שבו היה רשום המנוח – מחייב זימון תור מראש.
  3. שליחת הבקשה מודפסת בדואר למשרד הרשם במחוז בו גר המנוח.

מי יכול להגיש?

אם התנאים שנפרט כאן תקפים ועומדים, כל אדם (קרי, לא רק בני משפחה) יכול להגיש בקשת התנגדות לקיום צוואה:

  • ההגשה מתבצעת בתוך 14 יום מיום פרסום הבקשה. כמו כן, צו קיום הצוואה עוד לא הופק וניתן רשמית.
  • דבר הבקשה לאישור מסמך ציווי הירושה פורסם ברשומות הממשלתיות ובעיתונות.

אחד או חלק מהתנאים הבאים תקפים:

  • קיימת צוואה שהוכנה מאוחר יותר מהמסך שלגביו הוגש צו קיום הצוואה.
  • המצווה ערך את צוואתו תחת לחץ, איום או כל השפעה לא הוגנת חיצונית.
  • הציווי אינו משקף הלכה למעשה את הרצון האמיתי של הנפטר.
  • מישהו מהיורשים המוגדרים במסמך היה חלק פעיל בהכנתה או היה עד להכנתה (מה שאסור שיהיה).

הודעה ליורשים

חשוב לא רק לשלוח את בקשת ההתנגדות לרשם הירושות אלא חייבים לשלוח עותק של הבקשה וכל המסמכים הרלוונטיים לכל היורשים ובעלי העניין האחרים – כי הם כמובן צריכים לדעת  שהיא הוגשה.

עילות נפוצות לביסוס התנגדות לצוואה

מבחינת החוק ובית המשפט, נותנים משקל רב לרצונו של המנוח ולמה שהוא הגדיר בצוואתו האחרונה שיש לעשות עם עיזבונו – וזה הגיוני כי כל מוסד הצוואות מבוסס על כך שיש למסמך הזה משקל משפטי מהותי וכי זוהי דרכו של אדם לשלוט מה ייעשה עם כספו ורכושו לאחר לכתו מהעולם. לכן מן הסתם לא פשוט לשנות או לבטל מסמך המצווה על אופן הירושה.

אלו הנפוצות שבין העילות שבהן ישתמש לא אחת עורך דין התנגדות לצוואה בכדי לבסס את הטיעונים ואת סיכויי הצלחת התהליך:

  • מסמך ציווי ירושה אשר נערך ונחתם כאשר המוריש היה ללא יכולת קוגניטיבית לבצע את התהליך או להיות לגמרי ער למעשיו והחלטותיו בנושא. המשמעות היא הוכחה רפואית-מקצועית שהמוריש לא היה צלול בדעתו בעת עריכת או הכנת הצוואה ולכן לא ניתן להתבסס על המסמך כסופי, תקין וכזה המתאר את רצונו האמיתי של המנוח המוריש.
  • ע"י הוכחה כי הצוואה הוכנה ו/או נערכה באמצעות לחץ או "השפעה בלתי הוגנת" מצד אדם או גורם מסוימים על המצווה המוריש. זה למשל אומר בן משפחה, מטפל צמוד או גורם אחר אשר לקראת מותו של האדם או בנסיבות אחרות, הפעיל עליו לחץ, מניפולציות, סחיטה או כל השפעה לא הוגנת אחרת כדי להגדיר שהירושה או חלקים מסוימים בה יחולקו כך או אחרת.
  • הצלחה בהליך באמצעות הוכחת כשלים טכניים לגבי מסמך הירושה. הכשלים הטכניים במסגרת עילה זו יכולים להיות פרטים שגויים במסמך, אי התאמה בין כתב יד, חוסר התאמה בין תאריכים, עדים לא תקינים ועוד שלל נסיבות וכשלים טכניים היכולים להיות בסיס לפסילת הציווי להוריש.

תהליך בדיקה והחלטת רשם הירושות – שלבים בהליך המשפטי

ההליך המשפטי עצמו של התנגדות לצו קיום צוואה הוא יחסית ברור ופשוט (כמובן שהמקרה עשוי להסתבך ולהתארך בהתאם לנסיבות ומהות ההוכחות). לאחר הגשת בקשה רשמית, המקרה נבדק ע"י רשם הירושות (או גורם מטעם היועמ"ש). אם ישנם חוסרים של מסמכים, נתונים וכן הלאה, אלו יבוקשו ממגיש ההתנגדות.

לאחר בחינת המקרה ופרטים אצל רשם הירושות, אם יש ממש בטענות, התיק כולו עובר לבית המשפט לענייני משפחה להמשך דיונים, הוכחות והכרעה משפטית מחייבת האם לבטל את ההתנגדות, לשנות את הצוואה, לבטל אותה כליל או להתבסס על מסמך מצווה אחר ותקין משפטית. נציין כי ניתן להגיש ערעור על החלטת בית משפט למשפחה בעניין וזו תוגש לביהמ"ש המחוזי.

אם נושלתם מהצוואה, חלקכם לא תואם למה שלדעתכם מגיע לכם או אתם חשים שהיה פגם בתהליך הכנת הצוואה, אתם יכולים לשנות את המצב! היעזרו בעורך דין מנוסה בתהליך הרגיש הזה. פנו למשרד עו"ד רועי גולדשטיין לפרטים נוספים וקביעת פגישת ייעוץ.