חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

צוואה הדדית

בתחום של ניהול ירושות ועיזבונות, צוואות הדדיות, אשר נקראת גם צוואות משותפות, מציעות אסטרטגיה ייחודית ויעילה לזוגות להבטיח כי רצונותיהם ובקשותיהם יבוצעו ויכובדו לאחר מות אחד מבני הזוג ולבסוף לאחר מותם שניהם.
הן מגדירות משפטית כי בני זוג מורישים זה לזו (או לגורם מוגדר אחר) את רכושם כאשר אחד מבני הזוג נפטר, כמו גם מה קורה כאשר שני בני הזוג הולכים לעולמם – בצוואה המיישמת את הרצון המשותף של בני הזוג.

 יש דרכים שונות לעריכתה ויש לסוג זה של צוואה משמעויות חשובות וגם יתרונות וחסרונות שחשוב להכיר – עו"ד רועי גולדשטיין מסביר.

בעל ואישה חותמים על צוואה הדדית אצל עורך דין
צילום Drazen Zigic

הגדרת הצוואה ההדדית

צוואות הדדיות הינן מסמכים משפטיים רשמיים המופקים, בעזרת עו"ד לענייני משפחה, על ידי שני אינדיבידואלים, בני זוג. גם במקרה מסוג זה וגם במקרה של שני מסמכי צוואה נפרדים, המהות היא זהה. שצוואתו של  צד אחד משקפת – בהדדיות – את צוואת הצד השני מבחינת הקצאת וחלוקת הרכוש והנכסים בירושה כאשר אחד מבני הזוג נפטר וגם למקרה שלאחר ששני בני הזוג נפטרים. 

בפועל, זה אומר שבצוואה של בן הזוג הוא מצווה שכל רכושו עובר לאשתו לאחר מותו, ומהצד השני בת הזוג מצווה בצוואתה כי כל רכושה עובר לבעלה לאחר מותה. באופן טבעי ברוב המקרים גם מגדירים את הורשת הנכסים והרכוש לאחר מכן, כאשר שני בני הזוג כבר אינם בין החיים. באופן זה הורשת העיזבון של בני הזוג משקפת את הרצון המשותף של שניהם וההורשה לא נעשית על פי הדעה או הרצון רק של בן או בת הזוג הנותר בחיים.

זוג מבוגרים מסתכלים על מסמך צוואה הדדית
קרדיט תמונה: Drazen Zigic on Freepik

מה ההבדל בין צוואה רגילה לצוואה הדדית

בניגוד לצוואה רגילה אשר מתייחסת פרטנית ובלעדית לרצונו של אדם אחד לגבי הורשת רכושו לאחר מותו, צוואה הדדית משותפת מבססת קשר מחייב ומוגדר בין בני הזוג כיצד יש לחלק ולנהוג ברכוש שלהם לאחר מותם. ההבדל המרכזי בין שני סוגי הצוואות הוא בהדדיות ובהסתמכות על הצוואה השנייה של בן הזוג שקיימת בצוואה הדדית בלבד, בכך שצוואה של אחד מבני הזוג קשורה ומחוברת בפועל לצוואה של בן הזוג השני והן משקפות ומשלימות זו את זו. 

חשוב לציין כי גם צוואות משותפות כאלו ניתן להפקיד ברשם הירושה. גם מבחינת אופן מימוש, אין הבדל ובפועל גם במקרים אלו יש לבצע תהליך של בקשה וקבלת צו קיום צוואה – מה שמדגיש ביתר שאת את החשיבות של ניהול חכם ונכון של ההליך, בעזרת עורך דין צוואות וירושות.

 

הכנת צוואה הדדית – יתרונות וחסרונות

יתרונות

  • מודל צוואה המספק לזוגות שקט נפשי, המבטיח כי הרצון המשותף שלהם לגבי הירושה שלהם יכובד לאחר מותם.
  • צוואה המונעת בצורה טובה יותר את היכולת של בן/בת זוג לשנות את תנאי ההורשה באופן חד צדדי (למשל אחרי שהצד השני הולך לעולמו), מה שמבסס את ההורשה לפי רצון משותף ומספק ביטחון ויציבות לשני הצדדים וליורשיהם.
  • היא מונעת מראש סכסוכי ירושה בין אחים, קרובי משפחה ובעלי עניין אחרים וגם מקשה על צדדים קשורים להפעיל לחץ על בן/בת זוג שנותרו בחיים לשנות את הצוואה לטובתם. 
  • הצוואה מגדירה כי בן הזוג הנותר בחיים הוא היורש היחיד כאשר הצד השני לקשר נפטר וגם מגדירה את סדר ההורשה לאחר ששני בני הזוג הלכו לעולמם – שוב, לפי רצון משותף והדדי של בני הזוג בעודם בחיים. 

חסרונות

  • בלא מעט מקרים, ביצוע שינויים הוא מורכב יותר, בייחוד לאחר שאחד מבני הזוג נפטר.
  • אמנם סוג זה של צוואה יוצר חיבור אינהרנטי בין רצונות ההורשה של שני בני הזוג יחד, אך מנגד קיימות אפשרויות משפטיות קבילות לבטלה או לבצע בה שינויים גם לאחר שאחד מבני הזוג נפטר. כך שיש כאן התנגשות פוטנציאלית בין עיקרון ההדדיות והשיתוף של הרצון המשותף של שני בני הזוג לגבי הורשת העיזבון שלהם לבין הזכות והיכולת של כל אדם לצוות לבדו כיצד רכושו יחולק לאחר מותו – מה ששוב, ממחיש את החשיבות של עריכת צוואה הדדית רק עם עו"ד המומחה בתחום זה ובעל ניסיון מוכח בצוואות מסוג זה. 

* משפטית, התנגשות עקרונית זו היא התנגשות בין החופש של אדם לצוות כיצד עיזבונו יחולק לאחר מותו לבין עיקרון ההסתמכות שבו כל אחד מבני הזוג מסתמך על הצד השני שלא לשנות את צוואתם המשותפת לאחר שאחד מהם נפטר. 

כך שאין ספק כי לצד יתרונות מהותיים, יש גם אתגרים ומגבלות, כאשר צריך להיות מודעים לכל ההיבטים האלו ולקבל מעורך הדין המלווה את התהליך ואת בני הזוג הסבר ממצה ומקיף לגבי המשמעויות.

מחזיקים ידיים לאחר חתימה על צוואה הדדית
Image by pressfoto on Freepik

האם אפשר לבצע שינויים בצוואה הדדית

כאמור, בעוד שבמהותה צוואה זו נועדה לשקף הדדיות בין בני זוג בכל הנוגע לסדר ההורשה של עיזבונם ולהגדיר סדר הורשה התואם את רצונם המשותף של שני בני הזוג בעודם בחיים, עדיין קיימות כמובן אפשרויות של שינוי הצוואה ההדדית ואף של ביטולה.

שינוי צוואה הדדית כששני בני הזוג בחיים

כל עוד שני בני הזוג בחיים, ניתן בקלות יחסית לבצע בה שינויים. עורך הדין מכין את המסמך וכמובן שרצוי להפקיד ולאשר את הצוואה האחרונה בתהליך הבירוקרטי-משפטי התקין מול רשם הירושה הממשלתי.

שינוי צוואה הדדית לאחר פטירה של שאחד מבני הזוג

ראשית, כדי למנוע ניצול לרעה של האפשרות לשינוי הצוואה ההדדית לאחר שאחד מבני הזוג נפטר, עורך הדין המלווה אתכם בתהליך הכנת הצוואה צריך להכניס לצוואה המקורית מנגנונים ופתרונות משפטיים מוסכמים ומתאימים שיגבילו את הסיכון לכך אחרי שאחד מבני הזוג הלך לעולמו. זהו מרכיב קריטי במהותה של הצוואה המשותפת. 

מבחינת שינוי לאחר פטירה – אם התהליך נוהל נכון והצוואה נערכה כמו שצריך והיא תקפה משפטית בהיותה משותפת והדדית, אזי כדי לבצע בה שינויים אחרי שמי מבני הזוג נפטר והאחר נותר בחיים, על בן הזוג שנשאר בחיים לוותר על החלק שלו או שלה בעיזבון. 

ביטול צוואה הדדית

בגלל שאלו צוואות משותפות והדדיות, תהליך הביטול של צוואה כזו מורכב יותר ולמעשה אפשר לבטל צוואה הדדית רק בדרכים הבאות:

  • אם שני בני הזוג בחיים: ניתן לשלוח הודעה כתובה ורשמית לבן או בת הזוג עם הודעה על ביטול הצוואה ההדדית, מה שגורם לביטול מיידי של שתי הצוואות.
  • אם אחד מבני הזוג כבר נפטר: במקרה שהרכוש בצוואה עוד לא חולק, בן או בת הזוג הנותרים בחיים צריכים לוותר על חלקם וזה מבטל את הצוואה ההדדית בין הצדדים. 

כמו כן, אפשר בעיקרון לקבוע דרכים אחרות וספציפיות לביטול של הצוואה לפי רצונם של בני הזוג. אבל בכל מקרה אי אפשר לוותר על הזכות הבסיסית של ביטול צוואה משותפת כאשר שני בני הזוג בחיים.

 

בעל מחזיק בעט וחותם על שינוי צוואה הדדית
קרדיט תמונה: katemangostar on Freepik

מי בדרך כלל עושה צוואה מסוג זה?

בני זוג נשואים או ידועים בציבור אשר רוצים להבטיח כי הצד שנותר בחיים לאחר שהצד הראשון נפטר יקבל את כל הרכוש ובנוסף להבטיח כי אופן וסדר ההורשה לאחר ששני בני הזוג ילכו לבית עולמם יבוצע לפי רצון והחלטה משותפת לבני הזוג כאשר שניהם עוד בחיים. 

מכאן, ניתן לעשות צוואה הדדית מתוך שותפות וכדי שההורשה תהיה לפי רצון משותף של שני בני הזוג, לא משנה מי ילך לעולמו ראשון. מצד שני יש העושים אותה כדי להבטיח שההורשה תהיה לפי הגדרות משותפות וגם כדי למנוע ניצול לרעה של יורשים או בן הזוג הנותר בחיים או הפעלת לחצים של יורשים ובעלי עניין על בן הזוג הנותר בחיים לבצע שינויים בצוואה. 

התנגדות לצוואה הדדית

לצד מנגנונים ופתרונות המיועדים להבטיח כי צוואה משותפת תישאר כזו, יש מקרים בהם מוגשת התנגדות. למשל ע"י יורשים החשים שקופחו או נפגעו מהצוואה ההדדית או במקרים בהם יש טענות שלמעשה הצוואה המשותפת בוטלה ואחד מבני הזוג עשה צוואה אחרונה אחרת עם תנאים וסדרי הורשה שונים. 

כל מקרה כזה של התנגדות יש לבחון לגופו כאשר קיימים טיעונים משפטיים לכאן או לכאן. הכל תלוי סיטואציה, תלוי מקרה וכך יש להתייחס לכך מבחינת ניהול ההתנגדות והמענה להתנגדות מול בית המשפט. 

מתי ניתן לפסול? 

שוב, קיימים מקרים שונים וכל מקרה נבחן לגופו. אך למשל, אם מוכיחים כי אחד מבני הזוג הודיע למשנהו רשמית בכתב לצד השני במהלך חייהם כי הוא מבטל את הצוואה שערכו יחד, ולאחר מכן הכין צוואה חדשה לבדו הרי שהיא תקפה משפטית. במקרה כזה בית המשפט עשוי לפסוק על פסילת הצוואה ההדדית והורשה לפי צוואתו האחרונה שערך אותו מוריש. 

יורש אחר יורש בצוואה הדדית

אם הגעתם עד כאן, אולי חשבתם על פרצה מסוימת בעיקרון הדדיות והשיתוף של צוואות הדדיות. כי למרות כל מה שמוגדר בצוואה המשותפת והעובדה שהיא מיועדת ליישם הוראת יורש אחר יורש – שבן הזוג הנותר בחיים מקבל את כל העיזבון ולאחר מותו שלו/שלה העיזבון מורש קדימה ליורשים המוגדרים – לרוב הילדים. אבל בן הזוג הנותר בחיים יכול למשל למכור דירה או נכס או להעביר בעלות לאחד מילדיו או לגורם אחר, וכך "לעקוף" את מה שמוגדר בצוואה המשותפת. 

לכן ניתן להכניס סעיפים מיוחדים למניעת מצבים אלו, למשל איסור על היורש הראשון (בן/בת הזוג הנותרים בחיים לאחר פטירת השני/ה) למכור דירה או נכס. כך גם אפשר להוסיף לצוואה הערת אזהרה בהקשר להוראות המדויקות של "יורש אחר יורש".

מדויקת, מותאמת אישית ותקפה משפטית: צוואות הדדיות לעשות רק עם עו"ד רועי גולדשטיין

זה נכון בפועל לכל צוואה, אך ביתר שאת בצוואות מהסוג הזה – אין ספק שחשוב ומומלץ ביותר להיעזר בשירותי עורך דין צוואות וירושות להכנת צוואה משותפת הדדית כדי להבטיח שעונים על כל ההיבטים החשובים, מונעים "מוקשים" ובעיות עתידיות ובאמת משקפים את הרצון המשותף של שניכם לגבי הירושה, בעודכם בחיים ושתיושם כהלכה ותקבל תוקף משפטי מחייב לאחר אריכות ימיכם ושנותיכם.

רוצים לשמוע עוד פרטים ולראות כיצד ניתן לקיים תהליך מסודר, שקוף ומותאם אישית עבורכם? צרו קשר עם משרד עו"ד רועי גולדשטיין, עורך דין צוואות וירושות בחיפה, לקביעת פגישת ייעוץ והיכרות ראשונית ותחילת ההליך.