חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

ידועים בציבור

מהם ידועים בציבור?

ידועים בציבור הם בני זוג החיים במסגרת משותפת של משפחה אך אינם נשואים האחד לשני.
לידועים בציבור מוקנות זכויות מסוימות כמו לכל זוג נשוי, לעתים גם לזוגות בני אותו מין.

האם כל זוג שחי יחד מבלי להינשא מוגדר כידועים בציבור?

במידה והם מתנהלים כזוג נשוי, לרבות ניהול חיים כלכליים ומשק בית משותפים. שיתוף הנכסים אינו אוטומטי, אלא על ידועים בציבור
חל נטל ההוכחה לכך בבואם להגדיר עצמם כידועים בציבור.

ידועים בציבור

האם אדם הנשוי לאישה אחת יכול להיות ידוע בציבור של אחרת?

זה מצב אפשרי, על כל השלכותיו הכלכליות. ניתן לקיים מערכת יחסים במסגרת נישואים ולהיחשב כידוע בציבור מחוץ למסגרת זו.

גם בית המשפט נדרש לסוגיה זו לעתים:

במקרה שלא פורסם, קיבלה אישה נשואה לאחר גירושין את מרבית הרכוש שנצבר בזמן מערכת היחסים, אך הידועה בציבור של אותו אדם קיבלה אף היא פיצוי כספי.

במקרה מפורסם אחר (עא 1966/07 עמליה אריאל נ' קרן הגמלאות של חברי אגד בע"מ) נפסק כי הידועה בציבור היא זו שתזכה לקצבת השארים במלואה, בעוד שהאישה הנשואה לא תקבל דבר.

האם זוגות חד מיניים נחשבים כידועים בציבור?

בית המשפט בישראל מכיר בבני זוג חד מיניים כידועים בציבור. בעשור האחרון אף הולך ומתפתח הדין לקראת הכרה מלאה בשוויון זכויותיהם של זוגות חד מיניים.
ניתן להזכיר בהקשר זה את הזכות לשיווין בנושא אימוץ ילדים, זכות לאישור הסכם בבית המשפט לענייני משפחה
(לפי ס' 3(ג) לחוק בית משפט לענייני משפחה התשנ"ה – 1995)
ואת הזכות לקבלת תרומת ביצית במסגרת טיפולי הפריה מאשה לבת זוגה.

מהם הסעיפים בהם מתקיים שוויון בין ידועים בציבור לבין לזוגות נשואים?

בעיקר זכויות בענייני דמי מזונות, ירושה ורכוש:

לידועים בציבור עומדת הזכות למזונות לאחר פירוד (הם מכונים "דמי שיקום" או "תשלומי הסתגלות") וזכותם גם לרשת את כספם של בן או בת הזוג לאחר מותם, לרבות קבלת גמלאות וקצבאות.

הרכוש של ידועים בציבור, הן הפרטי והן העסקי, נחשב לרכוש משותף כמו אצל כל זוג נשוי. עם זאת, לגבי רכוש עסקי דרושות הוכחות ברורות לשיתוף בן הזוג.

לאחר כמה זמן נחשבים כידועים בציבור?

הפסיקה קובעת כי המשתנה העיקרי על פיו נמדד העניין הוא מהות היחסים, גם אם מדובר במערכת יחסים קצרה יחסית. הדבר הקובע הוא ניהול חיי משפחה ומשק בית משותף.

לצורך ההכרה, יבחן בית המשפט את רציפות הקשר, ויבדוק את הסיבות לאי קיום נישואים רשמיים, את כוונת הצדדים, אורח חייהם ומידת השיתוף הכלכלי שלהם והיקף הקשר הזוגי ביניהם.

מה קורה כאשר אחד מבני הזוג נפטר?

ניתן להוריש לידוע בציבור של הנפטר בהתקיים שלושה תנאים: קיום מסגרת משפחתית משותפת; משק בית משותף; אין קשר נישואין בין בני הזוג.

מה ההבדל הסכם חיים משותפים לכתובה?

עריכת הסכם חיים משותפים בין בני זוג ידועים בציבור הופכת פופולרית יותר ויותר בשנים האחרונות, אך למעשה מדובר ב"כתובה" מודרנית. הסכם בו מוגדרת מסגרת החיים המשותפת
של בני הזוג. גם לכתובה מסורתית ניתן להוסיף כתב תנאים נוסף.

מה מומלץ וניתן לעשות?

המשפט הישראלי מבחין בין שני סוגים של הסכמים:

הסכם ממון –  זהו הסכם שנערך רק בין זוגות נשואים או כאלה העומדים להינשא, מוסדר בחוק (חוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל"ג – 1973), וקובע תנאים ספציפיים שיכולים לאפשר את אישורו ויישומו. מטרתו היא למעשה להסדיר את העניינים הכלכליים בין בני זוג לאחר סיום החיים המשותפים ולא במהלכם. מומלץ לעשות זאת בסיוע עורך דין הסכם ממון המומחה בתחום שיסייע לכם.

הסכם חיים משותפים – זהו הסכם שכל זוג יכול לערוך בהתאם לרצונו והוא רחב הרבה יותר מהסכם ממון. הסכם זה כולל בדרך כלל, נוסף על הנושאים הכלכליים, גם עניינים אחרים
הנוגעים למהלך החיים המשותפים ולא רק לסיומם. משום שאינו מוגדר בחוק ואינו דורש תנאים מיוחדים לקיומו (מלבד רצון שני הצדדים) פתוח הסכם כזה ליצירתיות רבה יותר, ואינו דורש את אישור בית המשפט.

הפתרון אפוא לזוגות ידועים בציבור הוא עריכת הסכם חיים משותפים, המסדיר את אופי ומהות היחסים, חלוקת הרכוש וזכויות כל צד במקרה של פרידה. כל זאת, על מנת למנוע התנערות ממחויבות של אחד מבני הזוג כלפי השני, וכן למנוע ניסיונות לערער על מעמדם של בני הזוג כידועים בציבור.

זקוקים לשירותי עורך דין משפחה בחיפה? זקוקים להסדיר את מעמדכם הזוגי ומחפשים עורך דין גירושין? צרו קשר או התקשרו 04-6440444 ונשמח לעמוד לרשותכם.

הבהרה: אין באמור במאמר זה כדי להוות תחליף לייעוץ משפטי ו/או ייצוג משפטי ואין לראות באמור בו ייעוץ ו/או ייצוג משפטי מכל סוג.


logo small © כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין רועי גולדשטיין